Håkon Brusveen_toppbilde_Scanpix
Foto: Scanpix
Norges Olympiske Museum / Hva skjer? / Håkon Brusveen – olympisk mester og radiolegende

Håkon Brusveen – olympisk mester og radiolegende

Hele året

Hele dagen

Utstilling som hyller langrennsløper og sportskommentator Håkon Brusveen.

Fra småbruker til olympisk mester

Utstillingen forteller om gutten fra småbruket Brusveen i Vingrom som hadde astmaplager som barn, men som ikke lot seg stoppe av det. Han hadde som målsetting å bli skiløper.

23. februar 1960 sto Håkon Brusveen øverst på seierspallen i Squaw Valley etter å ha slått alle konkurrentene på 15 km i OL. Han var blitt hele Norges ski-Håkon!

Folkekjær reporter

Prøv deg som sportskommentator

OL-museet har fått sin egen bitte lille kommentatorboks, lik den mange kjenner fra NRK Underholdningsavdelingen. Her kan du høre Brusveen kommentere en sportssending og leke at du er kommentator selv.

Da forespørselen kom fra NRK om å bli radioreporter, trodde Brusveen først at det var en spøk. Men dette ble starten på en ny form for radiodekning av langrenn som ble meget populær. Brusveen sto ute i løypa og kommenterte stødig om teknikk, glid og tider på bred Vingromsdialekt til det norske folk. Slik ble han også hele Norges radio-Håkon.

Da verdens første skikurs for blinde ble arrangert på Beitostølen i 1962 var Håkon Brusveen instruktør. Han ønsket deltagerne velkommen med de innledende ordene «Sjå på meg…». I nært samarbeid med initiativtager Erling Stordahl var han fast medhjelper til 1987.