SS-CAD-06022016-0009
Den digitale avisen har mange spennende tidsbilder man kan fordype seg i. Foto: Anders Lindstad.

Historisk OL-avis

Mediedekningen før OL i 1952 og 1994 var stor. På OL-museet er dette samlet i en nyutviklet digital avis. 

Den digitale avisen gir en rekke interessante eksempler på pressens dekning av forut de olympiske leker i Oslo i 1952 og Lillehammer i 1994. Ikke overraskende er det en del forskjeller – mens økonomi og bruken av penger er like aktuelt i begge tilfeller.

4 minutters innlegg – og Oslo vant OL
Søknads- og tildelingsfasen var naturlig nok noe annerledes før OL i 1952 enn i dag. Blant annet rapporteres det i Aftenposten at lederen for Oslos delegasjon, General Helseth, var sistemann som fikk presentere kandidaturet på IOCs sesjon i Stockholm i 1947. De andre hadde sprengt sine tidsrammer, og Helseth måtte nøye seg med fire og et halvt minutt på sin presentasjon, og fire minutter på spørsmålsrunden. Det var likevel nok til sikre arrangementet – i konkurranse med Cortina og Lake Placid.

Dette, og mye mer, kan man bla seg gjennom i den interaktive avisen som Asbjørn Ringen, pensjonert avismann, har laget for OL-museet. 

Og de pengene da..
Penger var et hett tema forut begge lekene, men omfanget endret seg. For eksempel var det kritiske medieoppslag om at organisasjonskomiteen for Oslo-OL i 52 dro på studietur til St. Mortiz-lekene i 1948. Det ble blant annet stilt spørsmål ved størrelsen på delegasjonen som skulle dra. Det endte med at 5 mann reiste, og de bodde i et 16-mannstelt. «En kommunal lystreise» og «Flottenmakeri» var blant overskriftene den omtalte studieturen skapte.

Spennende tidsbilder
Etterhvert som man blar i avisen vil nok mange huske tilbake på oppkjøringen til OL i 94, men kanskje er omtalene før OL i 52 mindre kjent. -Det er veldig mye interessant stoff, og det er mange spennende tidsbilder i dette, sier Ringen.

Både idrettsinteresserte og historieinteresserte vil finne mange godbiter i den digitale avisen.

Norges Olympiske Museum på Lillehammer har en digital avis man kan fordype seg i og lese om omtale forut de to vinterlekene Norge har vært vertsnasjon for.

Den digitale avisen er plassert i seksjonen der du kan fordype deg i Norge som vertsnasjon for to vinterolympiader. Foto: Camilla Damgård. 

 

Asbjørn Ringen, pensjonert avismann, har laget den digitale avisen for OL-museet. Foto: Anders Lindstad.