Håkon Brusveen_toppbilde_Scanpix
Foto: Scanpix

Håkon Brusveen – olympisk mester og radiolegende

Hele året

Tidspunkt
Hele dagen

Utstilling som hyller langrennsløper og sportskommentator Håkon Brusveen.

Fra småbruker til olympisk mester

Utstillingen forteller om gutten fra småbruket Brusveen i Vingrom som hadde astmaplager som barn, men som ikke lot seg stoppe av det. Han hadde som målsetting å bli skiløper.

23. februar 1960 sto Håkon Brusveen øverst på seierspallen i Squaw Valley etter å ha slått alle konkurrentene på 15 km i OL. Han var blitt hele Norges ski-Håkon!

Folkekjær reporter

Da forespørselen kom fra NRK om å bli radioreporter, trodde Brusveen først at det var en spøk. Men dette ble starten på en ny form for radiodekning av langrenn som ble meget populær. Brusveen sto ute i løypa og kommenterte stødig om teknikk, glid og tider på bred Vingromsdialekt til det norske folk. Slik ble han også hele Norges radio-Håkon.

Da verdens første skikurs for blinde ble arrangert på Beitostølen i 1962 var Håkon Brusveen instruktør. Han ønsket deltagerne velkommen med de innledende ordene «Sjå på meg…». I nært samarbeid med initiativtager Erling Stordahl var han fast medhjelper til 1987.

Prøv deg som sportskommentator

OL-museet har fått sin egen bitte lille kommentatorboks, lik den mange kjenner fra NRK Underholdningsavdelingen. Her kan du høre Brusveen kommentere en sportssending og leke at du er kommentator selv.