Mye spennende å fordype seg i. Foto: Camilla Damgård.

Olympiske øyeblikk

Er det ikke pussig hvor nostalgiske vi kan bli bare ved å se gjenstander og effekter fra historiske hendelser? På OL-museet kan du gjenoppleve olympiske øyeblikk gjennom en stor samling historiske gjenstander.

Det vil føre for langt å nevne alt, det er over 7000 gjenstander som eies av Norges Olympiske Samlinger. Her er en mengde sportsutstyr og klær, topp moderne den gang det ble brukt, men kanskje egnet til å trekke på smilebåndet i dag.

Her er medaljer og bilder, effekter og gadgets. Et av de fremste olympiske symboler finner du flere av i museet; fakkelen. Både den som Stein Gruben hoppet med under åpningsseremonien i 1994, og den som tente ilden i Sotchi. 

Gjenstandene forteller hver sin historie. Historier som også forteller noe om idrett, noe om utvikling og noe om tiden gjenstandene stammer fra.

Det er mye vi kan knytte til ulike gjenstander, og det er rart hvordan magiske øyeblikk gjenskapes bare ved å se et par ski, en skidress, et bilde eller en medalje.

Fakler brukt under åpningsseremonier i OL. Utstilt på OL-museet på Lillehammer.

OL-museet har fakler fra mange ulike OL, og det rulleres hvem som til enhver tid er utstilt. Foto: Camilla Damgård. 

Kumlokk med designet fra OL på Lillehammer i 1994.

En av museets mest kuriøse gjenstander er kanskje kumlokket som prydes av designet fra OL på Lillehammer? Foto: Camilla Damgård. 

OL-museet har mange unike gjenstander, og skøytene og medaljen til Sonja Henie er er blant høydepunktene. Foto: Camilla Damgård. 

Klovnebuksene til curlinggutta brukt under OL i Vancouver i 2010.

Hvem husker ikke klovnebuksene fra OL i Vancouver 2010? Foto: Camilla Damgård.