Sommer-OL utstilling
Foto: Dina Østeng Opperud/OL-Museet

Sommer-OL til Paris for tredje gang

I 2024 vil sommer-OL igjen finne sted i Paris. Det er 100 år siden sist Paris hadde sommer-OL og mye har endret seg siden da.

OL i Paris i 1900

De II olympiske sommerleker ble arrangert som en del av verdensutstillingen i Paris i 1900, men fikk liten oppmerksomhet. Eiffeltårnet, som sto ferdig til verdensutstillingen i 1889, og flere nybygg var de største attraksjonene. 

Den gang varte lekene fra mai til oktober, men ble ikke omtalt som «olympiske» på hverken plakater eller i programmet. Kvinner deltok for første gang, og Norge var også med for første gang og stilte med to utøvere i friidrett og en skyttertropp. Til sammen deltok 26 nasjoner. 

 

OL i Paris i 1924

De VIII olympiske sommerleker ble en sportslig suksess med flere verdensrekorder og olympiske rekorder. Nå var det 44 nasjoner som deltok. Tyskland var ikke av disse, de var fortsatt utestengt etter 1. verdenskrig. 

Norge deltok med 62 utøvere, og en av dem tok Norges hittil eneste OL-gull i boksing; 20 år gammel Otto von Porat i tungvektsklassen. Hans bokseutstyr er utstilt i Norges Olympiske museum på Lillehammer. 

 

OL i Paris i 2024

Nå rettes oppmerksomheten på nytt mot Paris, selv om de olympiske konkurransene vil foregå over store deler av Frankrike og de oversjøiske territoriene. For eksempel vil seiling holdes i Marseille, fotball foregår blant annet i Bordeaux, Nantes og Lyon, håndball i Lille, og surfing på Tahiti. 

I Paris vil hovedgaten Champs-Elysées forvandles til en gigantisk sykkelbane, og på Champs de Mars skal det spilles beachvolleyball. Nye idrettsgrener er surfing, klatring, skatebord og breakdance. 

 

Fokus på bærekraft

Bærekraft er et nøkkelord for OL og Paralympics i Paris 2024, men bygging av nye arenaer skaper debatt. Som på Tahiti der bygging av et nytt dommertårn på et skjørt korallrev møter motstand. 

26. juli braker det løs, med nærmere 12000 idrettsutøvere fra 206 nasjoner som møtes til olympisk dyst. Deriblant er flere norske medaljekandidater. Etter OL braker det igjen løs for nye store idrettsopplevelser med Paralympics 28. august.
 

Offisiell plakat fra OL i Paris i 1900

Offisiell plakat.

Offisiell plakat fra OL i Paris i 1924.

Offisiell plakat.