Athen 1906

Athen 1906

Norges første gullmedaljer - i et uoffisielt OL

For å skape ny entusiasme rundt lekene markerte grekerne 10-årsjubileet med nye leker i Athen. De første lekene i 1896 samlet hele 320 000 begeistrede tilskuere.

For første gang vant nordmenn gullmedaljer. Gymnastikktroppen (20 mann) gikk til topps, og rifleskytteren Gudbrand Gudbrandsen Skatteboe (31) fra Oslo Østre Skytterlag - opprinnelig fra Øystre Slidre i Valdres - vant individuell gullmedalje.

Skatteboe uttalte om forberedelsene:
«Det var dog først i mars, at der kom den rette fart i tingene. Da tog vi for alvor fat på konkurrencen, som guldsmed A. Frisch havde faaet i oppdrag af landskytterstyret at arrangere på Kristiania østre skytterlags baner. Der stod vi og skjød i 10 grader kulde og sne tilknæs medens snekavet føg oss om ørene» .    

Norges første laggull kom i troppsgymnastikk under ledelse av kaptein Louis Bentzen. Troppen bestod av Carl Albert Andersen, Oscar W. Bye, Conrad Carlsrud, Harald A. Eriksen, Osvald Falch, Christian Fjeringen, Yngvar Fredriksen, Karl J. Haagensen, Andreas Hagelund, Harald Halvorsen, Petter Hol, Eugene Ingebretsen, Mathias Jespersen, Finn Münster, Frithjof Olsen, Carl Alfred Pedersen, Rasmus Pettersen, Thorleif Pettersen, Thorleif Røhn og Johan Stumph.

Ikke offisiell status

Arrangøren gjennomført lekene med vanlige prosedyrer og medaljeutdelinger, men lekene fikk aldri status som offisielle. Derfor kan det også forekomme diverse avvik i norske og utenlandske medaljestatistikker. 

For IOC var det viktigst at arrangementet ble en suksess. Konkurransene ble avviklet over et mer konsentrert tidsrom enn de foregående lekene, publikumsoppslutningen var stor, og verdenspressen var positive i sine kommentarer.  

Forløpet til 1906-lekene var spesielle. Hellas var interessert i at alle olympiske leker skulle holdes i Athen. Men Coubertin og IOC støttet ikke ideen og hadde heller ingen planer om et nytt OL i Athen i nærmeste framtid. Grekerne tenkte på alternative muligheter, og bestemte seg for å arrangere «The Intercalated Olympics» to år etter OL i St. Louis. De hadde planer om dette allerede i 1902, men dårlig økonomi satte en stopper.

«The Intercalated Olympic Games of 1906» ble arrangert og var de eneste av sitt slag. Men IOC anerkjente ikke arrangementet som offisielle leker. Tilsvarende leker var planlagt i 1910 og 1914, men disse ble stoppet av økonomiske og politiske problemer.

Hymnen spilt

Den olympiske hymne, komponert til 1896-lekene av Samaras/Palamas, ble spilt under åpningsseremonien. Deretter forsvant den. Hymnen ble først trukket fram igjen på IOC-sesjonen i Tokyo 1958 - og foreslått som offisiell. Hymnen ble brukt i Roma 1960 og har siden vært fast del av OL-seremoniene.

Viktig for Norge

Lekene ble avviklet året etter unionsoppløsningen med Sverige. Det var ingen tilfeldighet at vår første, større olympiatropp kom av gårde nettopp dette året. Den elleve dager lange reisen til Athen kostet 500 kroner pr person. Hver norske OL-deltaker fikk også 150 kroner i lommepenger - et storslagent tiltak på den tiden.

Mange nordmenn ønsket å benytte anledningen til å markere nyvunnet politisk selvstendighet. Under festmiddagen i Oslo etter hjemkomsten understreket statsminister Christian Michelsen at Athen-farerne ikke bare hadde tatt gullmedaljer, de hadde også valgt et særdeles riktig tidspunkt for nasjonen.

Fakta

Dato: 22.04 - 02.05
Deltakere: 884 (20 kvinner)
Nasjoner 20
Øvelser: 78  
Norske deltakere: 30 (2 gull, en sølv)

Bilde av Gudbrand G. Skatteboe tok Norges første individuelle OL-gull.

Gudbrand G. Skatteboe tok Norges første individuelle OL-gull. Foto: Scanpix.