London 2012

London 2012

London er den første byen som arrangerte OL for tredje gang. 

Med halvparten så stort budsjett som til Beijing-lekene fire år tidligere, klarte London 2012 under ledelse av den tidligere OL-mesteren Sebastian Coe å skape begeistring blant både utøvere, publikum og engelskmennene selv.

London ble rammet av terrorangrep dagen etter tildelingen av OL i juli 2005, og sikkerheten ble derfor høyt prioritert. I alt 18 200 soldater, 12 500 politifolk og 3000 frivillige ble satt inn for å vokte de forskjellige arenaene.

Med lekene i London tok likestilling mellom kvinner og menn i idretten et viktig skritt fremover. For første gang i den olympiske historien, sendte alle deltakende land kvinnelige utøvere til OL. Judokaen Wojdan Shaherkani ble den første kvinnen som konkurrerte for det strengt muslimske landet Saudi-Arabia. For første gang var også boksing for kvinner en del av programmet.

”Blade Runner”, Oscar Pistorius, fra Sør-Afrika ble historisk da han med sine markante karbonproteser ble den første benamputerte løperen som deltok i et vanlig OL.

USA toppet medaljestatistikken med i alt 104 medaljer, hvorav 46 gull. Nest beste nasjon ble Kina, mens vertsnasjonen Storbritannia kom på en god tredjeplass.

Norge stilte med 64 deltakere fordelt på 15 øvelser. Padleren Eirik Verås Larsen og håndballjentene sikret begge gull, fekteren Bartosz tok en overraskende sølvmedalje, og syklisten Alexander Kristoff tok bronse for Norge.

Fakta:
Deltagere 10 490
Nasjoner 204
Øvelser/Idretter 302/26
Norske deltagere 63
Gull 2
Sølv 1
Bronse 1