Montreal 1976

Montréal 1976

Økonomiske og politiske problemer

OL i Montréal ble langt dyrere enn antatt, og endte opp med et svært dårlig økonomisk resultat. 30 afrikanske land boikottet lekene i protest mot at New Zealand, som hadde spilt rugby i Sør-Afrika  deltok i lekene. Og igjen ble det konflikter knyttet til Taiwan-spørsmålet.

Den 14 år gamle turneren Nadia Comaneci sjarmerte publikum med sine ferdigheter, og ble den første turneren som fikk karakteren 10.0 i en olympisk konkurranse.

Norge fikk sine eneste to medaljer i roing. Alf og Frank Hansen vant dobbeltsculler, mens Bærum Roklubbs lag tok sølv i firer uten styrmann.

Juks
En fekter fra Sovjetunionen hadde montert en knapp på sitt våpen som utløste treffsignal ved hans hjelp.

Politikk
Etter å ha truet med boikott av sommerleken i både 1968 og 1973, trakk 30 afrikanske land seg bare 2 døgn før åpningen i 1976. Årsaken var at IOC ikke ville utelukke New Zealand, som tidligere på året hadde spilt rugbykamper i Sør-Afrika. At et sørafrikansk cricketlag hadde spilt i Canada like før OL ble imidlertid ignorert.

Økonomi
Høy inflasjon i kjølevannet av energikrisen og flere problemer knyttet til byggingen av OL-anleggene førte til langt større utgifter enn forventet; istedenfor 310 millioner dollar ble utgiftene hele 1,4 milliarder dollar, og da ble heller ikke alle anleggene fullført. Innbyggerne merket budsjettsprekken i form av økte skatter. Ikke alle anleggene var det bruk for etter OL, og flere har forfalt. Disse erfaringene skremte mange byer fra å søke senere, og Los Angeles var eneste søkerby til OL i 1984.

Økonomisk helsprekk
Fakta
Dato: 17.07 – 01.08
Deltakere: 6 028 (1 247 kvinner)
Nasjoner: 92
Øvelser: 198
Norske deltakere: 64 (Én gull, én sølv)

Norske medaljevinnere
Roing – dobbeltsculler: Alf og Frank Hansen – gull.
Roing – firer uten styrmann: Ole Nafstad, Arne Bergodd, Finn Tveter og Rolf Andreassen – sølv.

 

Offisiell plakat.