Berlin 1916
Frimerke fra frimerkesamlingen etter Johan Jørgen Holst, tilhører Norges Olympiske Museum.

Olympiske leker 1916

«Skuddet i Sarajevo»

De planlagte lekene i Berlin 1916 ble aldri gjennomført takket være det berømte «skuddet i Sarajevo» som utløste 1. verdenskrig.

Tildelingen av lekene skjedde under IOCs kongress i Berlin i 1909. Tyskerne hadde store planer om et gigantarrangement med stadionanlegg og fasilteter som verden aldri hadde sett maken til. Olympiastadion med tilskuerkapasitet på 50 000 personer ble bygget ferdig i 1913-1914 og var plassert i det vakre Grünewald-området, hvor det allerede var anlagt en flott galoppbane.

Men så skjedde det fatale: 28. juni 1914.

Erkehertug Franz Ferdinand, tronfølger i Serbia-Ungarn, og hans hustru Sophie ble skutt og drept på åpen gate i Sarajevo. En 20-årig bosnisk student, Gavrilo Princip, avfyrte skuddene. Princip var medlem av bevegelsen «Det unge Bosnia» som støttet den storserbiske terroristorganisasjonen «Svarte Hånd».

Det politiske drapet utløste 1. verdenskrig. I det politiske spenningsfeltet på Balkan ønsket Russland og Østerrike-Ungarn sterkest mulig innflytelse. Samtidig ville Serbia ha et større rike som omfattet sørslaviske (jugoslaviske) områder i Østerrike-Ungarn.

På den ene siden i konflikten stod sentralmaktene Tyskland, Østerike-Ungarn, Tyrkia og Bulgaria. På den andre siden opererte i første omgang Det allierte Serbia, Russland, Frankrike og Storbritannia.

Da den blodige krigen sluttet i 1918 hadde hele 10 millioner mennesker mistet livet.

På grunn av sin unge alder ble ikke Gavrilo Princip henrettet. Han ble i stedet dømt til 20 års fengsel. Princip døde av tuberkulose i fengselet i 1918.

Tyskland trodde først på en kortvarig krig og ville at lekene i Berlin skulle gå som planlagt. IOC vurderte å flytte lekene til USA eller et nordisk land før arrangemnetet ble avlyst i mai 1915.

Ønsker vinterøvelser

Tyskerne hadde planlagt å arrangere olympiske vinterøvelser på ski (langrenn og hopp) og skøyter (hurtigløp) som nordmenn og svensker spesielt hadde kjempet mot i mange år. Først og fremst for å beskytte «Nordiske Spelen» i Stockholm og Kristiania - som var svenske IOC-medlem Viktor Balks store idé og drøm.

«Nordiske Spelen» - som skulle arrangeres annenhvert år - startet i Stockholm 1899 og hadde et absulutt bredt og interssant program. Men ideen døde etter en tid. I Norge var en også redd for redusert interesse rundt Holmenkollen, dersom en fikk olympiske vinterøvelser.