toppbilde_kjoleutstilling_Rannveig_Røstad
Foto: Rannveig Røstad / Norges Olympiske Museum

Fra varme OL-minner til makeløse ullkjoler

Tidligere utstilling

27. september–17. november 2019

Utstilling med redesign av OL-genseren fra 1994.

I anledning 25-årsjubileet for OL på Lillehammer viser Norges Olympiske Museum og Maihaugen utstillingen «Fra varme OL-minner til makeløse ullkjoler».

Utstillingen viser elleve ullkjoler laget med utgangspunkt i den populære OL-genseren fra 1994.

Redesign av strikkeklær

Kjolene er laget av duoen 2jinter fra Nes, som består av Karin Mertz Pladsen og Hanne Senstad. De syr kjoler av gamle strikkeklær og ullstoffer produsert i Østerrike. Målet er å gi nye feminine former til gamle, håndlagde strikkeklær.

I anledning OL-jubileet fikk de lyst til å gyve løs på den ornamenterte OL-genseren fra 1994. Fire store, varme gensere endte slik opp i elleve makeløse ullkjoler.

OL-genseren

OL-genseren fra 1994 er Dale of Norways mest solgte OL-genser noen gang. Strikkegenseren ble designet av Margaretha Finseth og produsert av Dale fabrikker.

Dale designet den aller første offisielle skigenseren til vinter-OL i Cortina d'Ampezzo i 1956. Siden har Dale vært offisiell leverandør av OL- og VM-gensere til Norges Skiforbund.

I de senere OL har også Den internasjonale olympiske komité (IOC) valgt Dale of Norway til å designe de offisielle genserne til vinter-OL. Disse strikkegenserne har enerett til å bære de olympiske ringer.

Idrettsutøvere med OL-gensere i 1994.

Foto: Alle rettigheter HOUSE OF YARN / DALE GARN