Garmisch Partenkirchen 1936

Garmisch-Partenkirchen 1936

Alpine grener kommer med

OL i Garmisch-Partenkirchen betraktes som de første store vinterleker, med vekst i både antall utøvere, deltakernasjoner, øvelser og publikumstilslutning.

Det var Adolf Hitler selv som åpnet OL. På samme måte som Berlinlekene senere på året, skulle også vinterlekene vise Hitler-Tysklands storhet og styrke. Det nasjonalsosialistiske regimet mobiliserte et stort støtteapparat som sikret et prikkfritt arrangement.

Langrennsstafetten kom for første gang med som olympisk øvelse. Det viktigste var likevel innføringen av alpine grener, kombinasjonen utfor/slalåm, for både kvinner og menn.

Den store OL-kongen ble skøyteløperen Ivar Ballangrud, med seier på både 500, 5000 og 10 000 meter.
Seremoniene var sterkt preget av nazistisk ideologi. Under åpningsseremonien ble alle tropper bedt om å hilse føreren med nazi-hilsen. Den norske troppen ignorerte denne oppfordringen, til Hitlers store raseri. Den tyske sendemannen i Norge hadde lovet at den norske troppen ville bruke nazihilsen.

Politikk
Debatten om norsk deltakelse. I 1934 vedtok LO-kongressen boikott: «Ingen fagorganisert kan delta i konkurranser i Tyskland, Norge eller andre land sammen med idrettsfolk fra Tyskland, så lenge Hitlerdiktaturet opprettholdes og enhver fagorganisasjon og arbeideridrettsbevegelse er forbudt». Dette betydde at i praksis at fagorganiserte som konkurrerte ble ekskludert. Det var Arthur Ruud, ledende fagforeningstillitsmann, som fremmet forslaget. Han var formann i AIF 1935-39, og ble etter krigen formann i Norges Olympiske Komite. Landsforbundet for idrett var for deltakelse og mente at Los vedtak var en «uvennlig handling overfor den tyske stat». OL-vinneren i hopp 1928, Alf Andersen, ble ekskludert av sin fagforening.

Johan Scharfenberg skrev i Arbeiderbladet at Garmisch-Partenkirchen var forbudt område for jøder.

Alpinisten Hjalmar Hvam nektet å reise til Hitlers vinter-OL i 1936. Kongsberggutten Hvam kom til Oregon i 1927, og var en av USAs beste alpinister i 30-årene. Han ble uttatt til å representere USA i Garmisch-Partenkirchen, men takket nei til å konkurrere i Nazi-Tyskland.

Gullraid i nazismens skygge

Fakta
Dato: 06.02. - 16.02.
Deltakere: 668 (80 kvinner)
Nasjoner: 28
Øvelser: 17
Norske deltakere: 30 (7 gull, 5 sølv, 3 bronse)

Norske medaljevinnere
• Hurtigløp 500 m: Ivar Ballangrud, gull, Georg Krog, sølv. NB:Krog best? Norske pressefolk og ledere mener at Ballangrud fikk et sekund for god tid.
• Hurtigløp 1500 m: Charles Mathiesen, gull, Ivar Ballangrud, sølv 
• Hurtigløp 5000 m: Ivar Ballangrud, gull
• Hurtigløp 10 000 m: Ivar Ballangrud, gull 
• Langrenn 18 km: Oddbjørn Hagen, sølv
• Langrenn stafett, sølv: Hagen, Hoffsbakken, S.Brodahl, Iversen
• Spesielt hopprenn: Birger Ruud, gull, Reidar Andersen, bronse
• Nordisk kombinasjon: Oddbjørn Hagen, gull, Olaf Hoffsbakken, sølv, Sverre Brodahl, bronse
• Kunstløp single - kvinner: Sonja Henie, gull
• Laila Schou Nilsen: bronse, alpint kombinasjon. 

Offisiell plakat fra OL i Garmisch-Partenkirchen 1936.

Offisiell plakat.